Blog 5

02 dec. 2019


Blog 1

Op zoek naar een nieuwe vriend


Al een tijdje was het weer aan kriebelen om naast mijn grote vriendelijke reus weer een kleine vriend aan te schaffen. Grote vriendelijke reus? Ja echt waar, als echt ponymeisje, ben ik in het bezit van een pony van 1.80 m groot. 

Maar toch doe ik niks liever dan tutten met een pony en klaar maken voor bijvoorbeeld de hengstenkeuring.  In het verleden hebben we wel eens wat pony's voor de verkoop gehad, en ow, wat ben  ik daar slecht in. Als er dan weer belangstelling was tijdens de keuring en ze toch echt verkocht gingen worden vielen er toch altijd wel weer de nodige tranen.


Deze pony's waren niet van mij maar van mijn vriend, dus ik wist ook echt wel dat ze verkocht moesten worden. Eigenlijk hebben ze ook allemaal wel een leuke eigenaar gekregen, en de meeste zelfs een forever home.  Maar na een jaar of 2-3 zonder pony's te hebben doorgebracht, begon het toch weer te kriebelen.


Dus, ik besloot dit jaar om toch maar weer eens op zoek te gaan.

En aangezien ik echt geen merrie persoon ben, moest, en zou het een hengst worden.

En ik had natuurlijk wel wat eisen: d pony veulen, goede papieren, new forest bloed of kruising, goed bewegen en uitstraling. Viel dat even tegen, er kwam niet echt veel op internet wat aan mijn eisen voldeed. En als ze wel aan de eisen voldeden, dan leek het wel of de verkopers niet wilden verkopen.


Het fenomeen verkopers


Je hoort fokkers wel eens klagen dat ze moeilijk van hun fokproducten af komen. Sinds mijn zoektoch ben ik er wel achter dat het niet altijd aan de koper ligt.


Je hoeft als verkoper van mij echt niet van ieder hoekje en gaatje  van de pony een foto te maken, te weten of hij als 3 jarige al 1.30 m kan springen of dat hij zelf zijn boodschappen kan doen. Maar informatie zoals de vraagprijs is natuurlijk wel fijn.


Ik kom uit Noord Brabant, en voor dat ik naar Friesland/Groningen/Noord Holland rij, dus minimaal 2-3 uur enkele reis in de auto moet zitten, zou ik het fijn vinden om een vraagprijs te weten En het liefst een kort filmpje om te kijken of het veulen correct beweegt en bijvoorbeeld niet maait.
En voor de niet-paardenkenners onder ons: Met maaien in de paardenwereld bedoelen we niet het korter maken van het gras, maar een afwijking in de bewegingsafloop van de benen van het paard. Niet geheel gewenst dus.


Dat konden sommige verkopers toch niet begrijpen...  "Nee wij hebben geen filmpje, als je ge├»nteresseerd bent, kom je maar "even" kijken". Leuk bedacht dat "even" kijken, maar als ik minimaal 2 uur enkele reis in de auto moet zitten, dan laat dat maar even zitten ;-).


In het verleden toen er nog niet van die luxe mobiele telefoons waren, wel vaker de fout gemaakt om zonder filmpje vooraf naar de andere kant van het land te rijden om te gaan kijken.

Toen wel tot de conclusie gekomen: verkopers kijken soms "iets" (lees: heel veel) door een roze bril naar hun eigen verkoopwaar. 


Op de vraag: Is hij braaf volgt automatisch het antwoord: Ja natuurlijk. (en dat de definitie van braaf heel persoonlijk is kom je dan achter tijdens het bezichtigen als je met je neus in het zand ligt) en natuurlijk bewegen ze allemaal als Totilas.... (daarbij niet zeggend een kreupele 25 jarige Totilas).


Of de volgende: Vraagprijs? Passend voor de kwaliteit van de pony.....dat was nog 1 van de leukste. Ehm ja, maar voor we er beide tijd in gaan steken is het wel handig om te weten of de pony een Tesla of een Fiat Panda moet kosten. En aangezien ik zelf ook een budget in gedachten had, is het wel makkelijk om van te voren te weten of de pony niet ver boven budget ligt.


Nog wat fokkers gemaild waar we wel eens eerder wat veulens van hadden gehad maar die hadden of dit jaar geen veulens, of ze waren al verkocht. Dus keek ik nog even verder op marktplaats.....